Gipsskiva Ekonomi 13 mm

12,5x1200x2400 mm, EU-standard
ART.NR: 07599
Recensioner
En standardskiva för de flesta ändamål som ger en slät beklädnad av t.ex. väggar, pelare och balkar. Gipsskivan lämpar sig för både målning och tapetsering.
Ej för användning i brand- och ljudklassade konstruktioner.
st
stock
Saldo i butik Välj butik
Välj butik för att se lagerstatus
delivery-truck
Köp online
Ange postnummer för leverans och lagerinformation.
close
Sök efter postnummer

Gipsskiva Ekonomi 13 mm

Skivan har gipskärna med ytskikt av kartong. Gips påverkas väldigt lite av fukt och temperaturförändringar, den omgärdande kartongbeklädnaden är dock känslig och ska skyddas mot såväl fukt som väta under byggtiden.

Skivorna är formstabila och enkla att hantera. Dessutom är gips är ett rent naturmaterial som bidrar till en god innemiljö.

Gipsskiva ekonomi uppfyller kraven för europeisk standard. Eftersom densiteten är något lägre har den en lite lägre vikt per kvadratmeter än skivor med såkallad ”svensk standard”.

Användningsområde

En standardskiva för de flesta ändamål som ger en slät beklädnad av t.ex. väggar, pelare och balkar. Gipsskivan lämpar sig för både målning och tapetsering. Vidare har gips naturliga ljuddämpande egenskaper och kan med fördel användas för rumsavskiljning.

Förvaring och förflyttning

Vi rekommenderar att gipsskivor förvaras inomhus skyddade från fukt. Skivorna placeras plant på golvet. Om pallyft eller truck ska användas, placeras skivorna på strö med max 600 millimeters mellanrum, är avståndet längre riskerar skivorna att skadas. Var aktsam om skivornas hörn och undvik att de ställs hårt mot underlaget. Undvik även att dra skivorna mot varandra eftersom du då riskerar repor.

Skivorna bärs alltid stående på högkant.

OBSERVERA! Vid förvaring utomhus under presenning och på hårdgjord yta rekommenderas max två dagar, är gipspaketen plastemballerade kan de förvaras längre på detta sätt. Se dock till att inget regnvatten samlas under paketen.

Tillpassning

Kapa gipsskivor gör du enklast med hjälp av en stållinjal och en skarp kniv. Se till att skära genom hela kartongskiktet så att gipskärnan ritsas. Därefter knäcker du skivan lätt mot en bordskant och avslutar med att skära genom kartongen på baksidan. Slipa till kanten med sandpapper eller gipsrasp vid behov. Tänk på att avpassa gipsskivorna till en höjd max 15 millimeter kortare än rummets höjd.

Ett eller två lager

Vanligtvis används ett gipslager.
Med dubbla lager gips i en rumsavskiljande mellanvägg får man en betydligt bättre ljudisolering.
Syftet med dubbla lager gips kan även vara att man vill få en helt stum yta. Vid exempelvis plattsättning på träreglar med centrummått 600 millimeter kan man ofta välja dubbel gips för att slippa justering av centrummåttet ner till 300 millimeter.

Upphängning

Om du önskar möjlighet att hänga tyngre saker på den färdiga väggen, till exempel en platt-Tv eller hyllor rekommenderas ett lager konstruktionsplywood under gipsskivorna. Detta ger en stabil grund för upphängning av tunga saker på gipsväggen.

Montering

Vid invändig montering är det viktigt att byggnaden är tät och torr, det vill säga: inget vatten stående på golvet, inga läckor uppifrån genom bjälklag samt att det inte regnar in genom fönster eller andra fasadöppningar. Skivorna kan både fästas stående och liggande, undvik att låta skarvarna stötas hårt mot varandra, en springa på 2-3 millimeter är att föredra.
Vid montering mot stålreglar och trä rekommenderas skruvmontage. Välj skruvarnas längd genom att mäta: gipstjocklek + 20 millimeter för trä. (Gipstjocklek + 10 millimeter för stålregel). Använd skruvdragare, och dra skruven så att skallen försänks 0,5-1 millimeter. Fäst skruvarna 10 millimeter in från skivans kant i en ram runtom, med 10 centimeters mellanrum. Skivans centrum skruvas med 50 centimeters mellanrum.
I vissa fall som till exempel på betongvägg kan gipsskivor även limmas upp med exempelvis gipsbruk.
Leverantörens artikelnummer 7046632485610

Inspireras av våra gör-det-själv guider

  • Att byta innertak ger hemmet ett lyft! Vår guide visar hur du går tillväga för att bygga innertak med gipsskivor.
  • När våra behov ändras behöver ibland huset anpassas för att följa med utvecklingen i hur vi vill använda vårt hus. Ett extra rum kanske ska tas bort, dörröppningen flyttats till ett nytt och bättre läge eller så behöver ett rum användas på ett annorlunda sätt. Oavsett anledning så vill du säkert täcka igen öppningen på ett sätt så det inte kan anas att den en gång var där.
  • Öppna ytor i all ära men ibland är det önskvärt eller till och med nödvändigt med ett extra rum i bostaden. Kanske har familjen växt, kanske behövs ett hemmakontor eller har någon i familjen tagit upp sitt intresse för fiol med mycket kvar att lära? Oavsett anledning visar vi i denna guide två varianter av icke-bärande innervägg som du enkelt kan bygga upp för att dela av ett rum till två.
  • Är det dags att byta eller montera ett nytt undergolv? Det enklaste sättet är att använda golvspånskivor som både är formstabila och enkla att lägga. Det går dessutom riktigt snabbt att montera när du har fått in tekniken. Trots att det är enkelt att lägga ett undergolv finns det några saker att tänka på för att få det så stabilt och knarrfritt som möjligt!
  • Om du ska bygga nytt eller renovera hemma är gips ett utmärkt val. Det är ett oorganiskt, tungt och stumt material som har goda egenskaper avseende mögel, ljudreduktion, brandspridning och rörelsebeständighet. I vår guide visar vi våra bästa knep som du kan använda vid montage samt vad du ska tänka på när du ska välja vilken typ av gipsskiva du ska använda.
  • Öppna ytor är trevligt men ibland är det önskvärt eller till och med nödvändigt med ett extra rum i bostaden. Kanske har familjen fått tillökning, du behöver ett hemmakontor eller så har någon i familjen tagit upp intresset för fiol med mycket kvar att lära. Oavsett anledning är din lösning att bygga en ny innervägg som delar av ett större rum till två.
  • Idag är gipsskivan det populäraste ytskiktet på en innervägg då den är brandtålig, ljudisolerande, billig och enkel att montera. Gips började användas i stor utsträckning på 60-talet och började sakta men säkert ersätta spånskivor och board. I den här guiden ska vi visa hur du kan förnya ditt ytskikt med gipsskivor och hur du enkelt reparerar skador.